Den glemte måde at få medvind i arbejdslivet – bliv tydelig!

Den glemte måde at få medvind i arbejdslivet – bliv tydelig!

Du kommer til at nå din kerneopgave, bliver mere værdifuld for arbejdspladsen, og mest af alt: du bliver mere tilfreds med din indsats, og så kommer arbejdslivet til at give mere mening for dig. Du har med andre ord intet at tabe  – men alt at vinde!

 

At drukne i hverdagen

Når jeg som coach og rådgiver, er rundt i danske virksomheder hører jeg ofte, mange især ledere, som ofte er på grænsen til sammenbrud, sige noget i stil med: ” Selv om jeg arbejder og arbejder, når jeg aldrig mit arbejde”. Et paradoks, som nok bedst kan oversættes til, at de ikke får tid til det, de helst vil arbejde med, det som giver energi, arbejdsglæde og mening for dem. Det som de i sin tid blev ansat til. De drukner i hverdagen. De forsvinder ind i en forståelse af, at det ikke kan være anderledes. Det er jo kun dem, der kan svare på deres egne mails, og det er kun dem, der kan deltage på møderne, hjælpe kollegerne og medarbejderne, som er afhængige af deres svar for at komme videre med deres opgaver. Og hvis de ikke deltager, kan de blive opfattet som usamarbejdsvillige, ukollegiale og egoistiske. Det frygter de måske.

Du bliver med andre ord viklet ind i en mere og mere uoverskuelig trædemølle. Din arbejdssituation bliver mere og mere uoverskuelig præget af ulyst og håbløshed. Og det er så her, du overvejer at skifte job, branche eller profession.

Men der er andre veje. Ved at lære de fem nøgler til mere medvind i arbejdslivet at kende og efterleve dem, kan du tage de første skridt i retning af større trivsel og arbejdsglæde.

De 5 nøgler til øget tydelighed

  1. Anerkend, at du er ved at komme ud af kontrol, og at din situation er uholdbar og beslut dig for at tage kontrollen over din arbejdsdag tilbage.
  2. Øv dig i at sige ja på en mere nuanceret måde end at smide, hvad du har i hænderne: Ja, jeg vil gerne hjælpe. Jeg kan kl. X, eller på X dag eller i næste uge
  3. Prioritér – lad evt. din chef hjælpe dig – hvad er vigtigst? Og hvad haster mest? Og gør det klart, at det hele ikke kan nås samtidig.
  4. Tilkæmp dig fokustid. Et tidsrum, hvor du kan arbejde uforstyrret. Afsæt min ½-1 time dagligt, hvor du ikke kan forstyrres. Her arbejder du med noget, som kræver fordybelse og arbejdsro.
  5. Afsæt tid til møder og til at besvare spørgsmål og mails. Sørg for, at alle ved, hvornår og hvordan de bedst får fat i dig.

 

Efter at have indarbejdet de fem nøgler i dit arbejdsliv ved folk, at du mener det, når du siger ja til at hjælpe. Det bliver synligt, hvis du har for mange opgaver. Du kan stadigvæk opleve dig som et venligt og hjælpsomt mennesker, som ikke bliver irriteret over alle forstyrrelserne.