Fri os fra sunddom og moralske tømmermænd

Hvad er mest usundt – de ”rigtige” tømmermænd eller de moralske ? At leve fysisk og psykisk sundt er fornuftigt, men hvad er fornuftig sundhed? Hvornår bliver sundhed usundt? Hvornår er nok tilstrækkeligt, og hvem kan bestemme det? Og hvilke råd skal man i det hele taget følge, når der kommer et nyt stort set hver dag? Spørgsmålet er, om det sundt at have moralske tømmermænd dagligt?

 

De fleste af os ved godt, hvordan vi har det med tømmermænd, eller hvis vi har siddet hele dagen og spist slik, kager og chips – og bagefter skyllet det ned med rødvin. Ligesom de fleste af os nok kan blive enige om, at det er fornuftigt og godt for os at spise varieret, ikke at leve af slik og kager alene, få frugt og grønt, lade være med at ryge, undgå at drikke os fulde dagligt, bevæge os og bruge vores muskler i hverdagen. Men hvornår er nok tilstrækkeligt?

 

Det må være sådan, at vi skal være sunde for at have overskud og energi til at leve og engagere os i livet omkring os, og ikke kun leve for at være sunde. Vi undgår ikke sygdom og død. Sundhed er ikke en garanti for udødelighed. Vi må gøre op med det konstante pres, vi – eller andre – lægger på os for at leve sundt. Lidt eller tilstrækkeligt må være bedre end ingenting. For meget er og bliver for meget! Eftersom der endnu ikke findes en samlet anbefalet grænse for, hvornår vi samlet set får for meget eller for lidt sundhed, må vi arbejde på at finde vores egen fornuftige balance mellem det sunde liv og det gode liv. En balance hvor vi har tid til at leve, en balance mellem aktivitet og hvile, mellem sult og nydelse – og indse at lyst og nydelse er langt mere end at drikke og spise, og at man kan yde en værdifuld indsats i livet på andre måder end at gennemføre en Ironman. Læs mere i Svend Brinkmann´s debatindlæg om sundhedsreligion:

http://politiken.dk/debat/profiler/svendbrinkmann/ECE2904215/vores-sundhedsreligion-er-drevet-af-frygt-skyld-og-skam/